2. Paczka żywnościowa to minimum kilka artykułów spożywczych [co najmniej 3] z
różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo. Uznaje się za dopuszczalne aby
organizacje jednorazowo wydawały artykuły żywnościowe bez ograniczeń co do minimal-
nej liczby produktów w pojedynczym wydaniu. Zestaw artykułów spożywczych na Pod-
program 2020 określony jest dla jednego odbiorcy końcowego, zarówno dla osoby sa-
motnie gospodarującej jak i dla osoby w rodzinie. Pomoc żywnościowa w formie paczek
żywnościowych powinna być wydawana osobom najbardziej potrzebującym równomiernie
w trakcie całego okresu dystrybucji w Podprogramie 2020.
3. Posiłek to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób
bezdomnych] do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególno-
ści gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]. posiłki do spożycia na miejscu są przygoto-
wywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroni-
skach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług
firm zewnętrznych (np. catering).
4. W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się
w trakcie realizacji Podprogramu 2020 jest większa niż do danej OPR/OPL będzie większa
niż planowana, Instytucja Zarządzająca dopuszcza zmniejszenie zestawu rocznego dla 1
osoby, nie więcej jednakże niż do 70% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 29,59kg). W ze-
stawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 7 grup artykułów
spożywczych.
5. W uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia lub indywidualne potrzeby żywnościo-
we można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji lub zwiększyć
liczbę opakowań.
6. W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spo-
żywczych do potrzeb rodzin .
7. Żywność jest wydawana osobom potrzebującym w ramach POPŻ nieodpłat-
nie.
SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:
Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposobu dystrybucji żyw-
ność do lokalnego Banku Żywności, następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z sie-
dzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej - Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Spo-
łecznej.
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:
Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z
OPL i OPS:
warsztaty kulinarne;
warsztaty edukacji ekonomicznej;
warsztaty dietetyczne;
warsztaty niemarnowania żywności,
inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze akcyjnym lub
cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebujących
Działania towarzyszące mogą odbywać się w formie stacjonarnej lub zdalnej: on-line, telefo-
nicznej, wydawniczej.