Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 [POPŻ]
współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego
Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
PO PŻ przyczyniać się będzie do ograniczania ubóstwa poprzez zwiększenie
bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań
na rzecz włączenia społecznego.
Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich
dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów
żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób
znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o
pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości
odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie), stanowiąc
systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych
lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym
bezpłatnie.
Organizacje realizujące proces dystrybucji artykułów spożywczych wśród osób
najbardziej potrzebujących zobowiązane są prowadzić działania w ramach
środków towarzyszących mające na celu w szczególności:
1. włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie
społeczności lokalnych,
2. pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb
życiowych osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem
pomocy rzeczowej),
3. wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia
gospodarstwa domowego.
Poza powyższymi działaniami realizowanymi w ramach działań statutowych
organizacji, prowadzone będą również działania współfinansowane ze środków
Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej
Potrzebującym w formie:
1. warsztatów kulinarnych dla różnych grup pokoleniowych z udziałem
ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów i dietetyków pokazujących różne
możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych,
2. warsztatów dietetycznych i dotyczących zdrowego żywienia,
3. programów edukacyjnych mających na celu zapoznanie z zasadami
zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności,
4. warsztatów edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli
realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa